Yazılım nedir?

Yazılım Nedir

Yazılım Nedir? Yazılım bir teknolojik aygıtı yönetmek yönlendirmek için kullanılan bir yapıdır. Bilgisayarlarda ise iki ayrı kısma ayrılmaktadır donanım ve yazılım. Donanım bilgisayarın fiziksel yapılarıyken yazılım bu parçaların görünmeyen kısımlarında bu aletlerin çalışmasını sağlayan kısımlardır. Yazım genel olarak gelen emirlerin nasıl yönlendirilip neler yapması gerektiğini sağlayan yapılardır.

Web Sitesi Geliştirmek

Web sitesi geliştirmek için öncelikle html bilmeniz gerekmek dedir. Ancak tek başına kullanırsak tek sayfalık oldukça ilkel siteler olacağı için css yardımıyla görüntünüzü zenginleştirip renklendirmelisiniz. Daha sonrasında ön yüzde yapılacak işlemler için javascript yardımıyla sayfa yenilenmeden basit işlemleri yapabilmesini sağlayabilirsiniz. Sitenin ön yüzünü yapabiliyorsanız arka planda Django, asp.net mvc benzeri teknolojiler yardımıyla arka planı hazırlayabilirsiniz. Tabi bir yerde verileri saklamanızda gerekmektedir sql, oracle database gibi veritabanılarınıda kullanmanız gerekmektedir.

Oyun Tarafında Yazılım Nedir

Oyun tarafında yazılım nedir nerede nasıl kullanılır. Oyun yapımında günümüzde gelişmiş oyun motorları kullanılmaktadır. Bunlardan en çok bilinenleri Unity, Unreal engine. Oyun yapımında en temel ses, 3d, animasyon ve oyun geliştiricileri çalışmaktadır. Bunların geliştiği ve birleştiği yer oyun motorlarıdır.

Bir oyun yapmak istiyorsanız ne tarzda olduğuna bağlı olarak bir oyun motoru seçmeniz gerekmektedir. Büyük şirketler çoğu zaman kendi oyun motorlarını geliştirip onları kullanmaktadırlar. Bunun avantajları ne tarz bir oyun geliştirecekseniz ona yönelik bir oyun motoru geliştiriyorlar mesela görüntü grafikleri çok iyi bir oyun geliştireceksiniz ve sadece ps5 çıkacak o zaman grafik tarafını sadece geliştirip ps5 ile entegre en iyi onda çalışacak bir motor geliştirirsiniz böylelikle işinize uygun bir motorunuz olur ancak günümüzde bunu yapmaktansa büyük şirketler dahil olmak üzere büyük oyun motoru firmalarının oyun motorlarını kullanmaktadır. Bir oyun motoru seçtikten sonra o motorun kullandığı dili öğrenip hazır asset üzerinden ilk oyununuzu geliştirebilirsiniz.

Yazılımcı Ne İş Yapar

Yazılım nedir Yazılımcı ne iş yapar? Yazılımcı, yazılım geliştirici amacı bir kod parçasını geliştirmek küçültüp işlevini daha hızlı ve güzel yapabilmesini sağlamak yada yeni işlevler sağlamaktır. Web Yazılımcısı 4 guruba ayrılır. ilki arkaplan(backend) geliştirici bunlar arkaplanda sayfa yenilenince olan şeyler ile ilgilenirler yaptıkları iş algoritma ve mantığa dayanır. Önyüz (frontend) geliştiriciler web sitesinin ön kısmıyla ilgilenirler, daha çok tasarım ve kullanıcı kolaylığı gibi şeyler üzerinde çalışırlar. Veritabanı geliştiricileri(database developer) bu kişiler veritabanı tarafıyla ilgilenirler işleri kritik öneme sahiptir. Fulstack developer bunlar web tarafındaki her şeyi bilip tek başlarına (freelancer) olarak yada bir şirkete yönetici seviyelerinde çalışırlar.

Game Developerler oyun geliştirmekte yada oyun motoru geliştirmekte çalışırlar. Veri analizciler büyük şirketlerde çalışırlar. Örneğin *** market zincirinde çalışırlar bu şirkete hangi ürünün hangi mağazalara ne kadar dağıtılması gerektiğini incelerler büyük şirketlere çok büyük kazançlar sağlamaktadırlar. PMP Proje Yöneticisi projeleri yönetiminde çalışırlar. Android, ios geliştiricileri mobil uygulamalar geliştirmekte çalışırlar.

Yazılım Dilleri

Python (PY) programlama dili

Python ilk çıkışı 1990 yılında Guido van Rossum geliştirilerek çıkmıştır. Python makine öğrenmesi(yapay zeka) tarafında sizlere öbür dillerde çok zorlanacak yapacağınız şeyleri çok kısa kodlarla yapmanızı sağlıyor. Python yazılım dillinin en güzel yanlarından biriyse syntax hatalarının öbür dillere oranla çok daha az olması. Veri analizi kısmında ise süre öbür dillerin çok önünde bulunmaktadır.

Python ile neler yapılabilir?

  • Python Django kütüphanesi sayesinde büyük web sitesi projeleri yapılabilir. (Trendyol Djangoyla yapılmıştır.)
  • Pandas benzeri veri analizi kütüphaneleriyle çok detaylı ve kolay veri analizi yapılabilir.
  • Numpy kütüphanesi sayesinde çok büyük verileri çoklu işleyip işleme hızını çok büyük oranda düşürebilir.
  • Yazılıma yeni başlayanlar için algoritma mantığını öbür dillere göre daha kolay anlamanızda yardımcı olur
  • Makine Öğrenmesi (yapay zeka) kısmında gelişmiş kütüphaneleri sayesinde öbür dillerde çok zor yapacağınız şeyleri kolaylıkla yapmanıza olanak sağlar.
  • Robotik alandaki kütüphaneleri sayesinde robot ve mekatronik alanda kodlar yazmanızı sağlar.
  • Matplotlib kütüphanesi sayesinde detaylı ve işinize uygun grafikler hazırlamanızı sağlar.
  • Requests kütüphanesi sayesinde http verilerine ulaşmanızı sağlar.
  • BeautifulSoup kütüphanesi sayesinde html ve xml verilerini keserek sadece istediğiniz kısmı elde etmenizi sağlar web botu yazımında sıklıkla kulanılır.
  • Pygame sayesinde basit oyunlar yapmanıza olanak sağlar
  • Image Library Pillow sayesinde görüntü verilerini işlemenizi sağlar.

Javascript (JS) programlama dili

Javascript şu anda en çok kütüphanesi olan yazılım dillerinden biri olmakla birlikte en hızlı gelişen dillerden biridir. Web Frontend tarafında Typscript harici rakibi olmayan bir sistemi vardır. Bu sistem sayfa yenilenmeden Css ve html ile yapamayacağınız bir çok şey yapmanızı sağlar. Oyun tarafında Unity gibi oyun motorlarında kullanabileceğiniz bir dildir. Mobil kısmında Angular yada React native gibi kütüphaneleriyle mobil uygular geliştirebileceğiniz bir dildir. Eleştirecek olursak çok fazla sayıda Syntax hataları vermektedir ancak alıştığınız zaman önü açık olan bir dilldir.

Javascript ile neler yapılır nerelerde kullanılır?

  • Web alanında script adı verdiğimiz web sitesi çalışırken önyüzde gerçekleşen işlemlerin yapımında.
  • React kütüphanesi sayesinde sayfa yenilenmeden arka plan işlemlerinin kolaylıkla yapılması
  • React Native, Angular ve benzeri kütüphaneler sayesinde mobil uygulama geliştirmekte.
  • Anime.js kütüphanesi sayesinde sitenize yada uygulamanıza animasyon ekleyebilirsiniz.
  • Vue.js kullanıcı arayüzleri ve tek sayfalık web sitesi yapımında kolaylık sağlar.
  • Node.js genellikle sunucu tarafında çalışan ağ bağlantılı uygulamalar geliştirmenizi sağlar.
  • Oyun yapımında Unity benzeri popüler motorları kullanmanızda.

HTML Nedir

HTML web için geliştirilmiş bir metin işaretleme dilidir. Web tarafında şablonlar oluşturup yazılar yazmanızı sağlar. Derlenip okunması için internet tarayıcıları gerekmektedir. En son sürümü html5’tir. Web yazılımcısı olacak kişiler frontend backend fark etmenden hepsinin bilmesi gerekmektedir.

CSS

CSS’in açılımı “Cascading Style Sheets“, anlamı da “Basamaklanmış Stil Katmanlarıdır. CSS, sitelerin görsel olarak şekillenmesine olanak sağlayan bir dildir. HTML ve Javascript ile beraber bulunan CSS, sayfalar üzerinde oldukça fazla görsel denetim sunar. CSS’in ilk sürümü 1996 yılında W3C tarafından yayımlanan CSS1’dir. Css ve Javascipt’in web tarafında en çok kullanılan kütüphanesi bootstrap önyüz tarafında çok büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

Php

Php web için yazılmış bir dildir. Rasmus Lerdorf tarafından 1995 yılında çıkmıştır. Web sitesi geliştirmekte ve web teknolojileri geliştirmekte kulanılmaktadır. asp.net Mvc katmanlı mimari sistemi ilk kez php laravel kütüphanesi ile çıkmıştır. Rasmus Lerdorf şu anda operada çalışmaktadır. Kendi web kütüphanenizi yada web sitesi yaparken oldukça kullanışlı bir dildir.

C Sharp (C#) programlama dili

Anders Heljsberg ve ekibi tarafından 2000 yıllarının başında Microsoft tarafından ECMA ve ISO standartlarına göre geliştirilmeye başlanan C#, zamanla .NET için geliştirmeye başlamıştır. .NET Framework ile birlikte derlenen kodlar “.exe” uzantılı çalıştırılabilir uygulamalara dönüşürler.

C Sharp dili Anders Heljsberg ve ekibi tarafından Microsoft ISO ve ECMA standartlarına göre geliştirilmeye başlanan bir dildir.
C Sharp günümüzde de gelişmekte olan bir yeni nesil programlama dili olmasıyla beraber, bu dil Java diline de benzerlik gösterir. Rn önemli benzerliğin de NET.Framework platformundaki nesnesel dil olmasıdır. Bunun yanı sıra kendi derleyicisi (debugger) ile hataları ortadan kaldırarak yazılımcıların işini oldukça kolaylaştırıyor.

C Sharp (C#) ile neler yapılabilir?

  • Oyun tasarlama(Unity vb)
  • Windows Form Uygulamaları
  • DLL yazma
  • Konsol uygulamaları
  • Web servisleri uygulamaları
  • Mobil uygulamalar
  • Web Web Uygulamaları (Asp.NET Mvc, Asp.net Core)

C (C) programlama dili

C denilen programlama dili 1972 yılında Dennis Ritchie ve Brian Kernighan tarafından Bell Labs’da geliştirilmiştir. Bu programlama dili her bir sürü alanda kullanılmasının yanında da Firmware ve taşınabilir uygulamalar geliştirmek için de önemlidir. C programlama dili dünyada en çok tercih edilen programlama dillerinden birisidir. Bunun yanı sıra C programlama dili en çok kullanılan dil olduğu gibi de aynı zamanda öğrenilmesi uzun süren diller arasındadır.

C (C) ile neler yapılabilir?

  • Driver yazabilirsiniz
  • Grafik ve Oyun yazabilirsiniz
  • Gömülü sistemler kodlayabilirsiniz
  • Robot yapabilirsiniz
  • İşletim Sistemi 
  • Bir programlama dili de siz yazabilirsiniz
  • Hesaplama Platformları

C++(CPP) programlama dili

C++ programlama dili Bjarne Stroustrup tarafından 1979 yılında geliştirilen bir dildir. Programlama dili ilk olarak C with classes olarak adlandırılmasına rağmen 1983 yılında C++ olarak değişime uğramıştır. C++ dilinin C dilinden ayıran en önemli özelliği ise Nesne Yönelimli Programlama yapmak için size imkânlar tanımasıdır.

C++ nerelerde kullanılır?

  • OpenCV Görüntü İşleme Kütüphanesi
  • Unreal ve birçok oyun motoru
  • TensorfFow, Apache MXNet gibi yapay zeka araçları
  • Chrome Tarayıcısı
  • Node.js V8
  • Bunun gibi birçok programa diline ait derleyici C++ ile geliştirilmiştir.

C ve C++ programlama dilleri arasındaki farklar

  • C fonksiyon tabanlı yapısal bir programlama dilidir
  • C++ OOP (Nesne Yönelimli) bir programlama dilidir.
  • C++, C’nin bir üst düzeyi olarak düşünülebilir.
  • C düşük seviyeli sistemler için yazılabildiği gibi yüksek sistemlilerde de kullanılabilir. Makine diline daha yakındır.
  • C++ daha kolay ve hızlıdır.
  • C, en popüler yapısal programlama dilidir.
  • C++, en popüler nesne temelli programlama dilidir.

C++’ın avantajları

  • C++ aynı programı farklı işletim sistemlerinde çalıştırma imkânı sağlar.
  • Nesne tabanlı bir programlama dili olduğu için problemlere daha rahatlıkla çözüm bulabilmektedir.
  • C++ aynı zamanda C dilinin devamı olduğu için de C dilinde yapılan işleri de C++ üzerinde rahatlıkla yapabilirsiniz.
  • Kullanıcıya hafıza yönetimi konusunda kontrol sağlar.
  • C ile yazılan neredeyse her program C++ ile de uyumludur.
  • C++ büyük veya küçük ölçekte veri çalıştırabilir. Bu özellik de içerisinde yoğun kaynaklı işlerin yapılmasına imkân sağlar.

Kotlin (KT, KTS) programlama dili

Kotlin, Google’ın 2017 yılında desteklemeye başladığı programlama dilidir. Kotlin, Java Bayt kodunu Android veya Java Sanal Makinesi üzerinde çalıştırabilir. Kotlin’de yer alan herhangi bir Java çerçevesi veya kitaplığı geliştiriciler tarafından kullanılabilir. Java bulunurken neden Kotlin’in geliştirildiği sorularına geliştirici firma JetBrains, Java’dan daha iyi kod yazılabilen ve güvenlik ile performanstan ödün vermeyen bir dil ortaya çıkarmak için, şeklinde cevap vermiştir.

Java programlama dili

Java, 1995 yılında Sun Microsystems tarafından yayınlanmış bir hesaplama platformu ve programlama dilidir. Java aynı zamanda uygulama geliştirme ve çalıştırma çalışmaları yapılan bir bilgi işlem platformudur. Ayrıca Java son kullanıcının ücretsiz olarak indirerek kullanabileceği bir uygulama çalıştırma yazılımıdır. 

Java nerelerde kullanılır

  • Android işletim sistemine sahip cihazlar için uygulama geliştirebilirsiniz.
  • Java dilinde kurumsal yazılımlar oluşturabilirsiniz. 
  • Mobil Java uygulamaları geliştirebilirsiniz.
  • Hesaplama uygulaması geliştirebilirsiniz.
  • Büyük veri analizleri yapabilirsiniz.
  • Donanımların cihaz uyumluluğunu Java üzerinden programlayabilirsiniz.
  • Apache, JBoss, GlassFish gibi teknolojilerde kullanabilirsiniz. 
  • JDK ile Java uygulama başlatıcısını kullanabilirsiniz.
  • JDK derleyicisi ile kodları bayt koduna dönüştürürsünüz.
  • JDK Java uygulama başlatıcısı ile sınıf yükleme yaparsınız.
  • JRE ile tüm Java uygulamalarını çalıştırırsınız.
  • JRE ile tüm kitaplıkları ve paket sınıflarını kullanırsınız.

Go programlama dili

Son zamanlarda adını sıkça duymaya başladığımız Go, Google tarafından desteklenen bir programlama dili projesidir. Go projesi yaratıcı ve geliştirici ekibi bünyesinde, yazılım ve bilgisayar bilimleri dünyasınının saygın isimleri Robert GriesemerRob Pike(Plan9, Limbo) ve Ken Thompson’u (UNIX, B, C, UTF-8) bulundurmaktadır.

Go ile ne yapılır?

Go dilinin birincil amacı sistem programlamalarının yapılmasıdır. Aktif biçimde sunucu tarafında kullanılması için geliştirilen Go ‘yu, sunucu ve alt sistemler geliştirmek için harika bir dil olarak görebiliriz. Bunun yanı sıra Go ile web namına hızlı çalışan ve verimli projeler de üretilebilir.

Swift programlama dili

Apple programlarında yazılım geliştirmek için kullanılan Swift, öğrenilmesi ve anlaşılması oldukça kolaydır. Nesne tabanlı olan swift programla dili, Objective-C diline bir alternatiftir. Swift için Xcode uygulamasına ihtiyaç vardır.

Swift dilinin avantajları nelerdir?

  • Swift programla dili hızlı bir geliştirme sürecine sahiptir. Bundan dolayı uygulamalar daha hızlı gelişirler.
  • Güvenli bir dildir. Yapılan hataları size göstererek hatalarınızı düzeltmenizi, ve uygulamanızı daha güvenli bir şekilde çalıştırmanızı sağlar.
  • Swift, otomatik bellek sayma özelliği sayesinde uzun süre kullanılmayan örnekleri otomatik olarak siler.
  • Swift, henüz genç bir dil olduğu için kütüphanesi güzelce kullanılıyor ve çokça güncelleme alıyor.

Swift programla dili ile neler yapılabilir?

Swift programla dili ile yalnızca Apple uygulamaları geliştirilebiliyor. Swift diliyle, macOS, tvOS, iPadOS, watchOS ve iOS için, uygulama geliştirilebilir.

1 thought on “Yazılım nedir?”

  1. Çok güzel olmuş elinize sağlık. Yazılım nedir sorusuna gerçekten yanıt veriyor, kafanızdaki soruların çoğunu götürüyor, yeni başlayanlar içinde güzel olmuş.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir